ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ

ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ

                                                  

-Ανακοίνωση τύπου του Κόμματος των Ελλήνων «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» για το κλίμα τρομοκρατίας στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας-

Η συμπεριφορά του αλβανικού κράτους προς την Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας, το τελευταίο διάστημα, κάθε άλλο παρά αρμοστή είναι ως προς  τις νομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις μιας  πολιτείας προς τους δικούς της πολίτες. Οι τύχες αυτού του πολύτιμου κομματιού της αλβανικής κοινωνίας, αφέθηκαν στο έλεος της αυθαιρεσίας των κρατικών αρχών και στην πύρα της αγοραίας και μισαλλόδοξης  προπαγάνδας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που εσκεμμένα και στρατολογημένα -φαίνεται- στοχεύουν την αφάνισή του. Μετά από την άνανδρη εκτέλεση του νεαρού Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις ειδικές δυνάμεις της χώρας, μετά από την αδικαιολόγητη περιφορά της σορού του επί δέκα μέρες στη σειρά, αντί να απαντηθούν τα ερωτήματα που ακόμη σήμερα μένουν αναπάντητα, επιβάλλεται αυτές τις ημέρες, πριν και μετά το μνημόσυνο καθεστώς πολιορκίας όπου απαγορεύονται στα σύνορα ή προσάγονται στα αστυνομικά τμήματα Έλληνες Βορειοηπειρώτες  που προγραμμάτισαν να παραστούν στο μνημόσυνο του αδικοχαμένου.

Ταυτόχρονα, την ημέρα αυτή που όλη η Εθνική Ελληνική Μειονότητα αλλά και ο απανταχού ελληνισμός βρισκόταν στο πλευρό των χαροκαμένων γονέων  του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο Βουλιαράτες, επετράπη στο Αργυρόκαστρο η διεξαγωγή ανθελληνικού συλλαλητηρίου υποκινούμενου από πολεμοχαρείς ιδεολόγους της δημόσιας προπαγάνδας  για  να εμπεδώσει το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού προς τους Έλληνες, ενώ πριν μερικές ημέρες , ακραίοι χτύπησαν στο χωριό Κρανιά το σύμβολο της αντίστασής μας, τον οπλαρχηγό Θύμιο Λώλη.

Όλα αυτά μαρτυρούν ότι η αλβανική πολιτεία και οι φορείς της έχουν εγκαταλείψει κυριολεκτικά τις υποχρεώσεις τους προς τους πολίτες ελληνικής καταγωγής και με τις πράξεις που κάνουν ή που επιτρέπουν στοχεύουν να αποτελειώσουν οριστικά την παρουσία και την επιβίωση του Ελληνισμού σ’ αυτή τη χώρα. Είναι μάταιο να μιλάει κανείς για δικαιώματα στα χαρτιά όταν το ίδιο το κράτος σε σκοτώνει στο ίδιο σου το σπίτι και δεν απολογείται γι’ αυτό, όταν με την ευλογία τους  οι  ψευτοϊδιοκτήτες σου αρπάζουν την πατροπαράδοτη κληρονομιά σου που είναι η γης των προγόνων, όταν σου στερούν το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, συμμετοχής στη δημόσια ζωή, στα όργανα δημόσιας τάξης, στη δικαιοσύνη, όταν ηθελημένα, οργανωμένα και επίσημα καλλιεργεί με αλυτρωτικά περιεχόμενα  στη νέα γενιά της πλειοψηφίας το μίσος κατά των Ελλήνων εντός της χώρας αυτής αλλά και γενικότερα.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι προϊόν μιας  νύχτας, αλλά αποτέλεσμα διαχρονικής πολιτικής που ακολούθησε το κράτος αυτό από την ίδρυσή του, κατά τη διάρκεια της απολυταρχίας ή και σε συνέχεια ολόκληρης της υποτιθέμενης δημοκρατίας μετά το έτος 1990. Σήμερα η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ουσιαστικά είναι απογυμνωμένη  από τα  βασικά της δικαιώματα και στο νομικό αλλά και στο πρακτικό επίπεδο. Και αυτό επειδή και ο νόμος 96/2017 που ψηφίστηκε πριν ένα χρόνο στην αλβανική βουλή απέχει έτη φωτός από την πραγματική και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές απαίτηση. Από την άλλη δεν υπάρχει καμία ελπίδα ώστε στο γενικό πλαίσιο της προσπάθειας για την λεγόμενη αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην Αλβανία, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα να λάβει απαντήσεις για την υφαρπαγή των περιουσιών, για την εξαίρεσή της από τα κέντρα αποφάσεων, από τα όργανα δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης και άλλα ζητήματα που εκκρεμούν.

Είναι γεγονός ότι η Εθνική Ελληνική Μειονότητα θέλει και επιθυμεί ώστε η χώρα στην οποία ανήκει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια μήπως και οι δικές της τύχες, τα δικά της προβλήματα λυθούν καλύτερα. Ακόμη πιο πολύ η Εθνική Ελληνική Μειονότητα τρέφει ειλικρινά αισθήματα αγάπης για τον αλβανικό λαό γιατί έχει μαζί του στενούς  διαχρονικούς δεσμούς που ποτέ δεν αμφισβητήθηκαν.

Τέτοιες καταστάσεις όμως, που δεν ξέρουμε σε ποια μαγειριά αναμιγνύονται, κλονίζουν σοβαρά την πίστη της Εθνικής Ελληνικής μειονότητας στο κοινό κράτος δικαίου, στην ισότιμη μεταχείριση των πολιτών, στο σεβασμό των ανθρωπίνων , των θρησκευτικών  και άλλων δικαιωμάτων.  Το κράτος αυτό είναι και κράτος των Ελλήνων της Αλβανίας και ως τέτοιο οφείλει να προσφέρει την πρέπουσα μεταχείριση. Δε μπορεί να στήνει γραφεία ανακρίσεων στις τελωνειακές διαβάσεις που συνορεύουν με την Ελλάδα και να κηρύσσει δικούς του πολίτες ανεπιθύμητους, εξτρεμιστές, απλώς επειδή είναι Έλληνες και πονάει η καρδιά τους για τις αδικίες που γίνονται στους συνανθρώπους στα χωριά και τις πόλεις όπου ζουν.

Το Κόμμα των Ελλήνων θα εξακολουθεί να προβάλλει την πραγματική αλήθεια για τα  όσα συμβαίνουν και πράττονται εις βάρος της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και δε θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται για τη δικαίωση του Ελληνισμού σ’ αυτά τα άγια χώματα των προγόνων μας. Και σ’ αυτό τον αγώνα καλεί όλον το Ελληνισμό να συμπαρασταθεί, να συμπράξει γιατί η δική μας κοινότητα παραμένει ακέφαλη, απροσάρμοστη και εγκαταλειμμένη, παρότι κατά καιρούς  υψώνει τη φωνή της , μια φωνή που πάντα χάνεται μεσ’ τις σειρήνες της διπλωματίας και προσεταιρισμού.

09.12.2018