Το Κόμμα των Ελλήνων τίμησε την επέτειο της 17ης Φεβρουαρίου 1914 στην Βόρειο Ήπειρο

Το Κόμμα των Ελλήνων τίμησε την επέτειο της 17ης Φεβρουαρίου 1914 στην Βόρειο Ήπειρο

 

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012, για πρώτη φορά στα χρονικά και συγκεκριμένα 21 χρόνια μετά την κατάρρευση του απολυταρχικού κομουνιστικού καθεστώτος, με πρωτοβουλία του κόμματος “Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον”, τιμήθηκε η επέτειος της ανακήρυξης της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου σε βορειοηπειρωτικό έδαφος!
Συγκεκριμένα το Κόμμα των Ελλήνων πραγματοποίησε μία λιτή και σεμνή εκδήλωση στην κεντρική πλατεία του χωριού Κρανιά της Επαρχίας Μεσοποτάμου στο Νομό Δελβίνου, πλησίον του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, όπου βρίσκεται το Μνημείο του Εξαίρετου Οπλαρχηγού της Ηπείρου Θύμιου Λιώλη, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη όσων αγωνίστηκαν κατά τον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου πριν από 98 χρόνια.
Την έναρξη της τελετής έκανε ο δημοσιογράφος Θοδωρής Ασβεστόπουλος ο οποίος ανέφερε τα γεγονότα και τις συνθήκες που οδήγησαν τους Βορειοηπειρώτες στο να πάρουν την απόφαση να ανακηρύξουν την Αυτονομία της ιδιαίτερης πατρίδας τους και περιέγραψε τις ιστορικές στιγμές που διαδραματίστηκαν στο Αργυρόκαστρο στις 17 Φεβρουαρίου 1914.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της “Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για το Μέλλον” Χρήστος Κίτσιος, παίρνοντας το λόγο είπε τα εξής:

«Κάθε έθνος στον κόσμο έχει τους δικούς του ήρωες. Γι’ αυτό λοιπόν συγκεντρωθήκαμε και εμείς εδώ σήμερα για πρώτη φορά, προκειμένου να τιμήσουμε τους δικούς μας εθνικούς ήρωες,  που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα τους στην πατρογονική τους γη, εδώ στη Βόρειο Ήπειρο. Είναι χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες του χθες ώστε να παραδειγματιζόμαστε και για τους αγώνες του σήμερα. Να κρατήσουμε την παιδεία μας, την περιουσία μας, την εθνική μας ταυτότητα. Να κρατήσουμε όλα όσα μας έχουν αφήσει οι πρόγονοι μας για τα οποία πολέμησαν και θυσιάστηκαν.  Όλοι μαζί πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που πάμε να κάνουμε είναι για έναν συγκεκριμένο εθνικό σκοπό. Δεν είναι σκοπός για να διασπάσουμε, είναι σκοπός για να ενώσουμε, ώστε να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά και να επιτύχουμε αυτά που δικαιούμαστε».

Ο κ. Κίτσιος έπειτα κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του κόμματος των Ελλήνων στο μνημείο του καταγόμενου από την Κρανιά εθνικού ήρωα που συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού Θύμιου Λιώλη υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, για να ψάλλουν όλοι στο τέλος με δυνατή φωνή τον ελληνικό εθνικό ύμνο.

Να σημειωθεί ότι παρόντες μεταξύ άλλων στην σημαντική αυτή στιγμή ήταν οι σύγχρονοι αγωνιστές του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, τα ιδρυτικά και πρώην ηγετικά μέλη της Ομόνοιας Θεόδωρος Βεζιάνης και Ευάγγελος Παπαχρήστος, εκ μέρους του προέδρου της Ομόνοιας Περιφέρειας Κορυτσάς Ναούμ Ντίσιου, ο πρόεδρος του παραρτήματος της οργάνωσης στην Αττική Κυριάκος Θωμάς καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ζήσης Γρηγορίου.

Ο πρόεδρος της ΕΕΜΜ με το πέρας της εκδήλωσης κάλεσε όλους να παρευρεθούν στην συγκέντρωση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος όπου θα συζητείτο το Πλαίσιο Αιτημάτων για Κατοχύρωση και Εφαρμογή των Δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, που αποτελεί και τη συνέχιση του αγώνα στη σύγχρονη του μορφή.